donderdag 4 juni 2009

tour verslag in notendop met illustraties

Deze aflevering van een integraal verslag is een compilatie waar foto's het verslag begeleiden. Ik, Cees - de in-formele Benelux Ambassadeur - , heb besloten het verslag in de Engelse Taal te schrijven om tegelijkertijd een aandenken te schenken aan de gastheer zelf, de heer Arun Gandhi, geboren Afrikaan en inwoner van de Vereneigde Staten van Amerika. Per definitie is Arun een wereldburger vanwege zijn afstemmeling van zijn grootvader van de mannelijke lijn vanaf zijn vader. En die "opa" is de "aartsvader" Mahatma Gandhi.

Mahatma Gandhi is tevens de legaat voor vele Indiase mensen die hun familienaam veranderden in Gandhi. En ik memoreer hier het hoofd van de City Montessori School te Lucknow, India, de heer Jagdish Gandhi. Deze heer besloot na de moord op Mahatma in 1948 zijn familienaam op te geven en te verruilen voor die van Gandhi - uit eerbetoon en tevens als diepe begeleiding voor zijn taak voor de rest van zijn leven: het verspreiden van het inzicht van Mahatma voor de mensheid: Sayagraha. Dit heeft geresulteert in zijn bijdrage aan de wereld, die hij samen met zijn vrouw opbouwde: de City Montessori School en al haar symposia. Ik verwijs voor de details verder naar een verslag in Ode Magazine, zijn website en die van de school zelf. Ik meld hierbij dat ik deze verwijzingen niet zie als "persoonsverheerlijkingen" edoch als referenties aan het werk en de betekenis van dit werk dat Jagdish en Dharmesh Gandhi neer hebben gezet in de wereld.

In de trend van het verschijnsel dat mensen steeds meer hun eigen verhalen vertellen en schrijven, doe ik zelf ook mee. Dit heb ik zelf ook mogen oefenen in mijn werkkring de stichting Waternet te Amsterdam dat werkt aan het water en aan de wereld, inclusief de wereldvrede en al haar implicaties qua onderzoeks- en ontwikkelingskennis. Kennis die wij van harte schenken aan en leven in de wereld en haar bewoners. Dit gezegd hebbend meld ik hier ten slotte dat ik in 2006 min of meer per toeval de school bezocht op het combi symposium van Global Justice (7e editie) en de Global Democracy (3e editie). Dit heeft tot gevolg gehad dat ik 2 maanden later werd uitgenodigd om Adviseur te worden van de WUPED, de wereld eenheid en vredeseducatie afdeling van die school. De "D" van Department vervang ik zelf wel door "Democratie" vanwege mijn persoonlijke missie op aarde om het instrument van de Democratie te transformeren tot een andere en meer op individuën toegesneden middel. Zie hiervoor mijn Engelstalige site die overigens een korte Nederlandse sectie in zich heeft.

Hierbij acht ik dit artikel voldoende ingebed en laat de foto's verder het verhaal samenstellen. Mijn vriend Martien van Steenbergen wist het geheel op kundige en bezielde wijze te verknopen op de toursite.

Rest mij een dankwoord aan alle bezielde en bezielende grassroot organisatoren aan de tour, alle gasten tijdens de tour, alle donateurs en allen die er bij (gaan) inhaken.

Wereld en Aardegroet, Cees de Groot

notie: zie verder het Engelstalige Verslag

gemakshalve hier nog even de inhaakgegevens (van Martien geleend):

We willen het legaat van Mahatma en Arun Gandhi (kortheidshalve Satyagraha :: GeweldVrijHeid) voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken én met zo’n groot mogelijke gift naar huis laten gaan.

Het programma ontvouwt zich op http://ArunGandhi.nl/. Blijf op de hoogte en abonneer je aldaar op de postlijst of RSS-feed.

Op ArunGandhi.nl kan je je ideeën kwijt en kan je je inschrijven voor specifieke programmaonderdelen.

Op Antenne @ ArunGandhi • nl luisteren we actief naar al je vragen en opmerkingen.

Donaties kan je storten op bankrekening 1472.27.402 t.n.v. Aardbron en o.v.v. ‘Gandhi’.


21 mei :: Loenen - de DauwTrapMarkt van Karoen





en nog even langs de enige Ashram in Nederland in Loenen ! (?)




Voor Welkomstparty te Emma/Utrecht zie de site hier voor enkele boeiende verslagen ...

22 mei :: Den Haag

NaBij de internationale organisaties




Transvaal in de Julianakerk




Bij het Monument van Mahatma Gandhi









Nutshuis, Den Haag





23 mei de zeelandroute ...


Bezoek aan Cadzand na een Lecture in StrandHuis 35





België met Hollandse Entrepreneur



Amsterdam bij WesterLiefde



Op het laatst kom je dan uit bij de essentie van Mahatma Gandhi's leer die mooi beschreven staat in een Ode Artikel:

... Hoe wilde Gandhi zijn doel bereiken?

Gandhi wilde zijn doel bereiken met behulp van een aantal begrippen, principes. Eén van de belangrijkste principes van Gandhi was Samakhava. Dit principe is afkomstig uit de Bhagavad Gita, een belangrijk heilige boek uit het hindoeïsme. Samakhava betekent dat men zich niet in de war mag laten brengen door pijn en vreugde. Men moet werken aan rechtvaardigheid, zonder angst voor mislukking en zonder hoop op succes. Niet alleen het doel is belangrijk, maar ook de manier waarop men dat doel probeert te bereiken. Een tweede belangrijk principe is Ahimsa. Ahisma is een Sanskriet (oude indiaanse taal die nu niet meer gesproken wordt) woord dat letterlijk betekent: ieder verlangen om te doden missen. Ahimsa staat voor de geweldloosheid ten opzichte van alle levende wezens. Ahisma betekent ook dat je geen enkele vorm van leven mag kwetsen. Daarom was Gandhi ook vegetarisch. Gandhi ziet de Ahisma als een soort wet. Het woord ahisma is de basis van Satyagraha. Gandhi vond het woord Satyagraha uit in Zuid Afrika, in 1908. Het begrip is opgebouwd uit de woorden satya (=waarheid) en agraha (=standvastigheid). Gandhi beschouwde waarheid als een uitdrukking van liefde en hij beschouwde standvastigheid als een uitdrukking van kracht. De letterlijke betekenis van het woord is dan ook: “kracht van de waarheid en de liefde”. Satyagraha is het herstellen van de waarheid, niet door de tegenstander pijn te doen, maar door zelf pijn te verdragen. Dit vraagt veel zelfbeheersing, want een Satyagrahi (=iemand die de Satyagraha beoefent), mocht zich niet wreken voor beledigingen, slagen of arrestaties. Gandhi stelde dan ook strenge voorschriften op voor de Satagrahi, die zij moesten naleven. Volgens Gandhi kan iedereen de Satyagraha naleven. De kracht Satyagraha is niet beschikbaar voor enkele uitverkorenen, maar beschikbaar voor iedereen: Citaat Gandhi: “[Satyagraha] is een kracht die zowel door het individu als door de gemeenschap kan worden gebruikt. Zij kan zowel op politieke als op huiselijke aangelegenheden worden toegepast. Deze universele toepasbaarheid is een bewijs van haar bestendigheid en onoverwinnelijkheid. Mannen, vrouwen en kinderen, allen kunnen haar even goed aanwenden. ...


Dank voor al jouw / Uw aandacht , s'ace

Dutch World Citizen Pioneering Pre-Cosmic Consciousness Business

Geen opmerkingen: